
9 Aylık sürecin nihayete erdiği mucizevi bir son ve öte yandan hem anne hem de bebek için yeni bir başlangıç. Doğum, bir canlının hayata getiriliş operasyonu olarak da tanımlanabilir. Bu operasyon, bilindiği üzere normal doğum ve sezaryen yöntemleriyle gerçekleştiriliyor. Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda alternatif olarak sezaryen devreye giriyor ki, son yıllarda sezaryen ameliyatlarında ciddi bir artış görülüyor. Bu artış, hekimlerin ve anne adaylarının kararlarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.
Nedeni ne olursa olsun son yıllarda ülkemizde sezaryene eğilim gün geçtikçe artıyor. Ancak yine de doktorunuzun tıbben zorunlu görmediği durumlarda sezaryen yaptırmak konusunda ısrarcı olmamak gerekiyor. Evet, sezaryen olan anneler doğum ağrısı çekmiyor. Ama ya sonrası? Sezaryen olan annelerin doğum sancıları ameliyattan sonra başlıyor. Normal doğumdan daha çok tedbirli ve dikkatli olmak gerekiyor. Sezaryenden sonra nasıl kolayca toparlanıp eski sağlığıma kavuşurum diye düşünüyorsanız, sizin için hazırladığımız birkaç ipucuna göz atabilirsiniz.
Doğumdan hemen sonra
Ameliyattan çıktıktan sonra bir süre daha narkozun etkisi sürer. Bu nedenle halsizlik ve mide ağrıları karnınızın kesik yerinde yoğunlaşır. Eğer epidural anestezi uygulandıysa başınızda ve omzunuzda ağrılar olabilir. Size verilecek ağrı kesiciler, bu ağrılarınızı hafifletecektir.
Bu arada bebeğinizi emzirmeyi ihmal etmeyin. Çünkü süt vermek, yaranın ve rahmin iyileşmesini hızlandırır. Ancak sezaryen sonrası annenin kendine gelmesi ve bebeğini emzirmeye başlaması 2–3 saati alır. Bu esnada emzirmek için yatakta doğrulmak sizi zorlayabilir. Bir hemşire ya da yakınınızın yardımını alarak bebeğinizi emzirebilirsiniz. Annenin ağız yoluyla beslenmeye başlaması ise ortalama 8 saat sonra olmaktadır.
|